Google

storyville_banneri.png

Bing
gb fi

HYÖDYLLISIÄ LINKKEJÄ

PAIKALLISSÄÄ

MAAILMANKELLO

GOOGLE

TAKE HELSINKI FACEBOOKISSA

 

Esplanade_Park_-_.jpg
 

ESPLANADIN PUISTO

Esplanadin puisto “Espa” on elävä puisto keskellä Helsinkiä. Kahden vilkkaan ostoskadun, Pohjois-ja Eteläesplanadin välissä sijaitseva puisto alkaa lännessä Erottajalta ja päättyy idässä vilkkaalle Kauppatorille. Puisto toimii kävelykatuna niin turisteille kuin paikallisille asukkaille.

Keskellä Esplanadin puistoa on Suomen kansallisrunoilijan Johan Ludvig Runebergin (1804-1877) patsas. Patsas on yksi, runoilijan oman pojan, kuvanveistäjä Walter Runebergin tunnetuimmista töistä. Se paljastettiin vuonna 1885. Runebergin patsas on Helsingin ensimmäinen julkinen muistomerkki.

Espan kesä alkaa rytinällä joka vuosi vappuna 30. huhtikuuta, kun yliopisto-opiskelijat lakittavat puiston länsiosassa olevan Havis Amanda “Manta” patsaan. Manta on lakitettu jo vuodesta 1932 alkaen ja perinne jatkuu.

Espan lava isännöi joka kesä monia suosittuja konsertteja ja puisto täyttyy aina uskollisesta yleisöstä. Esplanadin puisto sykkii Helsinkiä.

 

Tuomiokirkko_talvi.jpg

HELSINGIN TUOMIOKIRKKO

Helsingin Tuomiokirkko Senaatintorilla Kruununhaassa on valtiollisten juhlajumalanpalvelusten ja hautajaisten päänäyttämö Suomessa. Kirkosta on vuosien myötä tullut koko Helsingin symboli. Tuomiokirkko kryptineen on yksi suosituimista nähtävyyksistä kaupungissa. Vuosittain siellä vierailee yli 500 000 kävijää. Tuomiokirkko vihittiin käyttöön vuonna 1852.

Carl Ludvig Engel (1778-1840), joka vastasi Helsingin Tuomiokirkon ja koko Senaatintorin suunnittelusta, oli saksalainen arkkitehti. Alkujaan ortodoksinen katedraali rakennettiin kunnianosoituksena Venäjän Tsaari Nikolai I:lle (1776-1885) ja sitä kutsuttiin Pyhän Nikolain kirkoksi. Suomen itsenäistyttyä vuonna1917 kirkko nimettiin Tuomiokirkoksi.  Kirkko on Helsingin Tuomiokirkkoseurakunnan ja Helsingin hiippakunnan pääkirkko.

Helsingin Tuomiokirkko hallitsee kaupungin horisonttia. Valkoinen rakennus vihreine kupoleineen ja apostolipatsaineen katsoo ylväänä kaupungin yli kohti merta toivottaen vierailijat tervetulleiksi.

_kevt_observatory.jpg 

TÄHTITORNINVUOREN PUISTO

Tähtitorninvuoren puisto on Helsingin vanhin kunnallinen puisto.  Valmistuttuaan 1900-luvun alussa se sai osakseen suurta huomiota. Erinomainen näköala merelle teki puistosta suositun näköalapaikan niin turistien kuin helsinkiläisten keskuudessa. Puistossa on runsaasti kukkivia pensaita ja sen kasvillisuus on lajistoltaan runsas.

Kotisivut >

 

Svenska_Teatern_.png

Svenska Teatern - Ruotsalainen Teatteri

Vuonna 1837 Helsingissä avattu Svenska Teatern - Ruotsalainen Teatteri on Helsingin vanhin teatteri. Kansallisnäyttämönä sen tärkein tehtävä on ruotsinkielisen teatteritaiteen tekeminen Suomessa.

Teatterin ohjelmisto koostuu niin klassisista kuin moderneista ruotsalaisista ja kansainvälisistä näytelmistä. Svenska Teatern tuottaa itse vuosittain keskimäärin 8-10 näytelmää. Teatterissa nähdään myös vierailevia esityksiä sekä yhteistyössä muiden teattereiden että vapaiden teatteriryhminen kanssa toteutettuja näytelmiä.

Svenska Teatterin rakennus  Erottajalla on toiminut teatterin kotina jo vuodesta 1866.

Teatterissa on kolme näyttämöä. Sen päänäyttämölle mahtuu jopa 700 katsojaa. 

Helsinki_ilmakuva_toolonlahti.JPG

TÖÖLÖNLAHTI

Töölönlahden puistoalue alkaa Helsingin sydämestä. Se on yhteydessä etelässä Suomenlahteen Kruunuvuorenselältä alkavan salmen kautta.

Lahden pohjoisosassa sijaitsevat Olympiastadion ja Helsingin Talvipuutarha. Vanhat puuhuvilat lahden rannalla kertovat kaupungin historiaa. Töölönlahden rannalta löytyvät myös Finlandia-talo, Helsingin Musiikkitalo ja Oopperatalo.

Puistona Töölönlahti on erityisesti lenkkeilijöiden ja lintuharrastajien suosima alue keskellä kaupunkia.

Sibelius_Monument_Park.jpg

SIBELIUS-MONUMENTTI

Sibelius-monumentti Helsingin Töölön Sibeliuspuistossa on kenties kaupungin kuuluisin muistomerkki. Monumentti paljastettiin 7.9.1967 ja se on tänään yksi kaupungin suosituimmista ja kuvatuimmista turistikohteista.

Vuonna 1957 perustettu Sibelius-seura ryhtyi 1960-luvun alussa toimiin pystyttääkseen muistomerkin edesmenneelle säveltäjä Jean Sibeliukselle.  Sen suunnittelemiseksi järjestettiin kaksivaiheinen veistoskilpailu, minkä voitti kuvanveistäjä Eila Hiltunen työllään Passio Musicae.

Eila Hiltusen työn tekee ainutlaatuiseksi sen vuorovaikutteisuus. Monumentin katsoja voi kulkea teoksen sisällä ja synnyttää kokeilemalla erilaisia ääniä sen pilleissä. Visuaalisesti muistomerkki sulautuu täydellisesti sitä ympäröivään luontoon. Helsingin Sibelius-monumentin pienempi versio on pystytetty Unescon päämajaan Pariisissa.  


Eira_Talot_Jugend.jpg

HELSINKI ART NOUVEAU PÄÄKAUPUNKINA

Art Nouveau - Jugend-tyyli oli suosittu tyylisuuntaus 1900-luvun alun Helsingissä. Art Nouveau näkyi kaikkialla. Helsinki kasvoi nopeasti ja vanhat puutalot väistyivät kivitalojen tieltä.

Vuosisadan ensimmäiset vuosikymmenet olivat vallankumouksellinen ajanjakso suomalaisessa taiteessa. Taidemaalarit, kuvanveistäjät, kirjailijat ja arkkitehdit intoutuivat orgaanisista muodoista, sulavista linjoista, sananvapaudesta ja elämästä. Aikaa kutsutaankin Suomen taiteen Kultakaudeksi.

Kultakauden aikana Helsinkiin rakennettiin niin kirkkoja, toimisto- ja teollisuurakennuksia kuin kerrostaloja ja huviloita. Kaupungissa on yhä noin 600 Art Nouveau -rakennusta tuolta ajanjaksolta. Katajanokan kaupunginosa on täynnä upeita jugend-tyylisiä taloja. Katajanokka on  ainutlaatuinen Art Nouveau -alue koko maailmassa. Muita alueita ovat Eira, Ullanlinna ja Kruununhaka.

Helsingissä on eniten Art Nouveau -rakennuksia Pohjois-Euroopassa. Helsinki on ainutlaatuinen.

 

kirkko.jpg

Temppeliaukion kirkko - "THE ROCK CHURCH"

Temppeliaukion kirkko on erikoisen arkkitehtuurinsa vuoksi yksi Helsingin päänähtävyyksistä. Etu-Töölössä sijaitseva kirkko on kävijämääränsä perusteella Suomen suosituin arkkitehtuurinähtävyys. Vuosittain siellä vierailee yli 500 000 turistia.

Temppeliaukion kirkko on louhittu suoraan kallion sisään. Se on tulvillaan suuren kattoikkunan kautta tulevaa lumoavaa valoa. Valo ja vakaa graniitti kirkon materiaalina luovat harmoonisen tilan hiljentymiselle.

Temppeliaukion kirkon suunnittelivat alkujaan, toisen maailmansodan jälkeen Neuovostoliitolle luovutetusta, Suursaaresta kotoisin olevat arkkitehtiveljekset Timo (1928-) ja Tuomo Suomalainen (1931-1988). Kirkko vihittiin käyttöön vuonna 1969.

Helsinki_rautatieasema_Central_railway_station_by_Emil_Wikstrm_-_DSC03428.JPG

HELSINGIN PÄÄRAUTATIEASEMA

Helsingin päärautatieaseman suunnitteli vuonna 1909 arkkitehti Eliel Saarinen (1873-1950).

Rakennustyöt etenivät hitaasti. Vuonna 1914 alkanut ensimmäinen maailmansota viivytti rakentamista. Suomen ollessa tuolloin vielä osa sotaa käyvää Venäjää, työt keskeytettiin viideksi vuodeksi. Vuosina 1915-1916 asema toimi tsaari Nikolai II:n käskystä venäläisten sotilassairaalana. Vasta Suomen itsenäistymisen jälkeen vuonna 1918 käydyn sisällissodan päätyttyä rakennustöitä päästiin viimeistelemään ja asema otettiin käyttöön 5.3.1919.

Helsingin päärautatieasema on yhä tänään yksi kaupungin tunnetuimmista maamerkeistä. Aseman kellotorni ja pääsisäänkäynnin kummallakin puolella valoa kantavat Emil Wikströmin (1864-1942) suunnittelemat kiviset patsaat – Lyhdynkantajat symboloivat rakennusta. Asemaa käyttää päivittäin yli 200 000 matkustajaa.

Helsingin päärautatieasema on Eliel Saarisen kansainvälisesti tunnetuin työ Suomessa.

tennis.jpg

TENNISPALATSI

Tennispalatsi Kampissa on yksi Helsingin suosituimmista kulttuuri- ja vapaa-ajan keskuksista. Talossa on mm. Helsingin taidemuseo, Finnkinon elokuvateatteri, ravintoloita ja pieniä kauppoja.

Tennispalatsin suunnitteli monelle nimenä lähes tuntematon arkkitehtiopiskelija Helge Lundström (1900-1953) ja se avattiin vuonna 1937. Rakennusta pidetään yhtenä tärkeimmistä funkkistyylisuunnan edustajista Suomessa.

Vain 53-vuotiaana kuolleen Helge Lundströmin kädenjälkeen on vaikea olla törmäämättä Helsingissä. Arkkitehtinä, ammattiin kuitenkaan koskaan valmistumatta, hän ehti piirtää kaupunkiin lähes 200 asuintaloa, lähinnä Töölön ja Kallion kaupunginosiin.

 

Uspeski.jpg

USPENSKIN KATEDRAALI

Uspenskin katedraali on Suomen ortodoksisen seurakunnan pääkirkko. Suomalaisista noin 60 000 kuuluu ortodoksiseen kirkkoon. Kirkko toimii autonomisena kirkkokuntana Konstantinopolin ekumeenisen patriarkaatin alaisuudessa.

Venäläisen arkkitehdin Aleksey M. Gornostaevin suunnittelema katedraali vihittiin käyttöön vuonna 1868. Kirkko on läntisen Euroopan suurin ortodoksinen kirkko.

Uspenskin katedraalin sisätiloissa on lukuisia korvaamattoman arvokkaita taideaarteita. Ikoneista kenties tunnetuin on Kozelshtshanin ihmeitätekevä Jumalansynnyttäjän ikoni.

hietsu_hautausmaa.jpg

HIETANIEMEN HAUTAUSMAA

Helsingin keskustan länsilaidalla sijaitsee maailmanlaajuisesti ainutlaatuinen, laaja, eri uskontoja yhdistävä hautausmaa-alue Hietaniemi. Hietaniemessä ovat rinta rinnan luterilaisen, ortodoksisen, juutalaisen ja islamislaisen uskontokunnan alueet.

Lue lisää >

Kauppahalli570.jpg

Vanha Kauppahalli

Vanha Kauppahalli valmistui Helsingin Etelärantaan, Kauppatorin kupeeseen vuonna 1889. Hallin rakennustöistä vastannut arkkitehti Gustaf Nyström (1856-1917) oli perehtynyt kauppahallien rakentamiseen Euroopan metropoleissa ja näin ollen uusi halli tarjosi tuolloin helsinkiläisille ruokakauppiaille modernit, kansainväliset kriteerit täyttävät, puitteet kaupankäynnille. Avautuessaan hallissa oli 120 myyntipaikkaa ja 6 myymälää.

Tänään Vanha Kauppahalli on sekä turistien että helsinkiläisten suosiossa. Se on vilkas herkkujen ostopaikka ja historiallinen nähtävyys. Kesäkuussa 2014 valmistuneessa remontissa halli säilytti vanhanajan kauppahallin ilmeensä ja on ehdottomasti visiitin arvoinen.

kaivop.jpg

KAIVOPUISTO

Kaivopuisto on yksi Helsingin tunnetuimmista ja vanhimmista puistoista. Aikanaan 1800-luvulla puistossa sijaitsi kuuluisa kylpylä.

Kylpylähankkeen laittoi 1834 alulle liikemies Henrik Borgström. Hankkeen tukijaksi ryhtyi tuolloinen Venäjän keisari Nikolai I ostamalla itse kylpylän osakkeita. Helsingin kaupunki solmi kylpylän kanssa Kaivopuiston aluetta koskevan vuokrasopimuksen vuonna 1835.

Kaivopuiston kylpylästä tuli suosittu lomakohde Pietarin seurapiirien keskuudessa, kylpylä kukoisti.

Vuonna 1885 vuokrasopimus kaupungin ja kylpylän välillä raukesi ja näin Kaivopuisto avautui helsinkiläisille.

Meren läheisyys ja laajat nurmialueet houkuttavat turisteja ja paikallisia Kaivopuistoon. Puistossa on leikkipaikka lapsille, siellä voi pelata shakkia tai muuten vain kuluttaa aikaa. Myös lenkkeilijät ovat löytäneet puiston.

Kaivopuistossa ja läheisissä saarissa on useita kahviloita ja terasseja. Joka vuosi, toukokuusta syyskuuhun Kaivopuiston Merisatamasta ja Kompassiaukiolta säännöllisesti liikennöivät vesibussit tarjoavat kyydin lähisaariin -Harakkaan, Liuskasaareen, Pihlajasaareen, Sirpalesaareen, Särkkään ja Uunisaareen.

hotellitorni.jpg

HotelLI Torni

Hotelli Torni on historiallinen hotelli Helsingin keskustassa Yrjönkadulla. Sen suunnittelusta vastasi aikanaan Arkkitehtitoimisto Jung & Jung. Hotelli aloitti toimintansa vuonna 1931. Helsinkiin oli saatu ”pilvenpiirtäjä”. Hotellirakennus oli Suomen korkein rakennus aina vuodesta 1931 vuoteen 1976.

Hotelli Torni on todistanut tärkeitä historiallisia tapahtumia Suomessa. Muun muassa Talvisodan aikana 1939-1940 hotelliin asettuivat ulkomaiset toimittajat. Jatkosodan vuosina 1941-1944 sinne majoittuivat Natsi-Saksan armeijan Wehrmachtin edustajat.

Toisen maailmansodan jälkeen 1944-1947 Hotelli Torni toimi liittoutuneiden valvontakomission Neuvostoliiton valtuuskunnan päämajana.

Nykyisin Hotelli Torni kuuluu Sokos Hotels -ketjuun ja on yhä yksi Helsingin suurimmista hotelleista.