gb fi

HYÖDYLLISIÄ LINKKEJÄ

PAIKALLISSÄÄ

MAAILMANKELLO

GOOGLE

TAKE HELSINKI FACEBOOKISSA

 

pihlis-laguuni.jpgMERI JA SAARISTO OSA HELSINKIÄ

Meri ja saaristo ovat tärkeä osa Helsinkiä ja helsinkiläisyyttä. Kaupungin edustalla on arviolta noin 300 saarta. Rannan suuntaisesti saaristo muodostaa noin 20 kilometriä leveän ja 10 kilometriä syvän vyöhykkeen Helsingin rannikolle.

Suurimman osan saarista omistaa Suomen valtio. Toinen suuri omistaja on Helsingin kaupunki. Kaupungin omistuksessa saarista on noin neljännes. Vain noin kymmenesosa saarista on yksityishenkilöiden, yritysten ja yhteistöjen omistuksessa.

Saaristo ja Suomen jokamiehen oikeudet takaavat Helsinkiläisille ja kaupungissa vieraileville ihanteelliset puitteet nauttia pääkaupunkiseudun lumoavan kauniista luonnosta.

Helsingin edustan saaret

Pihlajasaari

Pihljasaari Kaivopuiston edustalla, vain kolmen kilometrin päässä keskustasta, on helsinkiläisten suosituin kesäsaari. Saari muodostuu itse asiassa kahdesta erillisestä saaresta, joita yhdistää kävelysilta. Saarten kokonaispinta-ala on 26 hehtaaria.

Venäjän vallan aikana 1800-luvulla Pihlajasaareen rakennettiin useita aikakauden tyylisiä huviloita ja joka kevät saari täyttyi loman viettoon saapuvista kesäasukkaista. Huviloista muutamia on vielä jäljellä, osin huonokuntoisina, ja yhdessä näistä säilyneistä aarteista toimii Ravintola Pihlajasaari.

Jo saareen saavuttaessa huomio kiinnittyy laiturin viereisen uimarannan värikkäisiin entisajan pukukoppeihin. Pihlajasaaren vanhat rakennukset ovat nykyisin suojeltuja.   

Palvelut

- venesatama

- leirintäalue – Pe 12.00 – Ma 12.00

- kolme keittokatosta grilleineen – Helsingin kaupunki vastaa polttopuiden riittävyydestä

- varattava sauna

- useita uimarantoja – yksi myös naturisteille

- ravintola

- kahvila ja kioski

Kesäisin toukokuun puolesta välistä elokuun loppuun Pihlajasaareen toimii säännöllinen lauttaliikenne Merisatamasta ja kesäkuun puolestavälistä elokuun loppuun myös Ruoholahdesta. Huomioitavaa on, ettei lautoille voi ottaa lemmikkejä mukaan.

 Kotisivut >

Address: Pihlajasaari, 00150 HELSINKI

Liuskasaari & Uunisaari

Liuskasaari ja Uunisaari

Kaivopuiston edustalla sijaitsevalla Liuskasaarella on jo yli sata vuotta sijainnut pursiseura Helsingfors Segelsällskapin kerhorakennus, venesatama sekä ravintola. Nykyisin saari on avoin sekä pursiseuran jäsenille että vierailijoille.

Liuskesaarta ja viereistä Uunisaarta yhdistää silta ja saaret muodostavat näin yhtenäisen kokonaisuuden. Uunisaaressa on myös Helsingin kaupungin valvottu uimaranta.

Jykevät kalliot ja meri, saaristolaistunnelma, vain kolmen minuutin lauttamatkan päässä Kaivopuiston Merisatamasta, saavat unohtamaan arjen kiireet. Talvisin Uunisaareen pääsee siltaa pitkin.

Liuskasaari >

Uunisaari >

 

Address: Liuskasaari, Helsinki

Kaunissaari

Helsingin Kaunissaari sijaitsee itäisessä Sipoon saaristossa noin 22 kilometrin päässä kaupungista. Merimatka Kaunissaareen Vuosaaresta, mistä saareen on säännöllinen laivayhteys, taittuu noin 50 minuutissa.

Vuosisatojen ajan lähes avomerellä sijaitsevaa saarta on käytetty karjan laidunalueena ja siellä on asunut kalastajia perheineen useiden sukupolvien ajan. Nykyisin saari, 100 hehtaarin maa-alueineen, on suosittu lomailijoiden, onkijoiden, sienestäjien ja luonnontieteilijöiden virkistys- ja ulkoilualue.

Palvelut

- 60 veneen satama

- valvottu camping-alue 

- kolme keittokatosta, joista jokaisella on kylmä vesihana (avotulen teko muualla saaressa on kielletty) + WC:t

-  julkinen -, perhe- ja vuokrattava sauna

- 2 uimarantaa

- soutuveneitä vuokrattavissa

- kioski / kahvila

- viitoitettu n. 2 kilometriä pitkä luontopolku

Kotisivut >

Address: Kaunissaari, Helsinki
Phone: +358 9 3107 1444

LONNAN SAARI

Helsingin edustan Lonnan saari siirrettiin puolustusvoimilta Suomenlinnan hoitokunnan hallintaan vuonna 1999. Sen jälkeen aloitettiin pikkuhiljaa restaurointityöt mm. infrastruktuurin rakentaminen, pilaantuneiden maiden vaihtaminen ja muurin sekä saaren rakennusten kunnostaminen.

Vuonna 2012 Suomenlinnan hoitokunta alkoi etsiä saarelle toimijaa, joka avaisi saaren kaiken kansan käyttöön. Tavoitteena oli löytää toimija, joka käyttäisi saaren historiallisia rakennuksia ja tarjoaisi yleisölle avoimia matkailu-, kokous- ja kulttuuripalveluita.

Esisopimus Fregatin, Tres Bonesin ja Sherpa Groupin yhteenliittymän kanssa tehtiin 2013, ja keväällä 2014 he avasivat ensimmäisen osan saaresta yleisölle. Palveluista voi lukea lisää toimijoiden nettisivulta.

Suomenlinnan hoitokunta jatkaa restaurointitöitä vaiheittain. Tavoitteena on, että kunnostustyöt saadaan valmiiksi vuonna 2016.

Lähde Suomenlinnan hoitokunnan internetsivut

Kotisivut >

Address: Suomenlinna C 40, 00190 HELSINKI
Phone: +358 29 533 8300

SUOMENLINNA

Suomenlinna liitettiin vuonna 1991 UNESCOn maailmanperintöluetteloon ainutlaatuisena sotilasarkkitehtuurin muistomerkkinä. Oman erityispiirteensä linnoitukselle antaa sen merkitys kolmen valtion – Ruotsin, Venäjän ja Suomen – puolustuksessa.

Lisäksi merilinnoituksella on erityismerkitys edelleen asuttuna ja hoidettuna, elinvoimaisena kaupunginosana. Maailmanperintöalueeseen kuuluu seitsemän saarta.

BASTIONILINNOITUS

Suomenlinna on pohjakaavaltaan epäsäännöllinen, kallioluodoille ja vaihtelevaan maastoon rakennettu bastionilinnoitus. Linnoituksen puolustuslaitteet ja varustukset ovat alusta alkaen olleet myös hyötykäytössä esimerkiksi varastoina tai majoitustiloina. Suomenlinna noudattaa Keski-Euroopassa kehitettyä bastionilinnoitusperinnettä.

AUTENTTINEN KOHDE

Suomenlinna on olennaisilta osiltaan autenttinen eli historiallisesti aito. Suomenlinnassa on nähtävissä useita merkittäviä sekä linnoitustekniikkaan että telakkarakentamiseen liittyviä historiallisia kehitysvaiheita. Linnoituksen sydämessä sijaitseva kuivatelakka oli 1700-luvun tekniikan huippusaavutuksia.

Linnoituksen lähistöllä on myös kymmeniä historiallisia vedenalaislöytöjä.

Lue lisää Suomenlinnan historiasta

Lähde Suomenlinnan hoitokunnan internetsivut

 

Address: Suomenlinna C 40, 001900 HELSINKI
Phone: +358 29 533 8300